Kedi Sahiplenmeden Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Kedi Sahiplenmeden Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Kedi Sahiplenmeden Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Kediler uzun yıllardır hayatımızın içinde yer alıyor. Sahiplenmeye uyumlu yapıları, kendi başlarına hayatlarını sürdürebilme özellikleri ve sevimli tavırlarıyla, en iyi ev arkadaşlarının başında geliyorlar. Sosyal medyada her gün paylaşılan binlerce kedi videosu ve fotoğrafı ile son dönemde kedi sahiplenme oranları gün geçtikçe artmakta. Bir kedi sahiplenmeden önce bilinmesi gereken en önemli kural ise kedilerin oyuncak değil, bir canlı olduğunu farkında olmak. Siz de bir kedi sahiplenmek istiyorsanız, bu konuda ile ilgili bilmeniz gerekenler var.

Kedinizin cinsiyetini seçmek

Kedi2Kedi sahiplenmeye karar verdiğinizde cinsiyetini seçmek önemlidir. Kedilerin özellikleri, cinsiyetlerine ve ırklarına göre farklılıklar gösterir. Erkek kediler, cinsel olarak erişkenliğe ulaştıklarında, çiftleşme dönemlerinde, kendilerine bir alan belirlemek ister. Bu dürtü ile farklı noktalara idrar yaparak, kokusunu bırakır. Bu durum ise oldukça rahatsız edici bir kokuya sebep olur. Ayrıca erkek kedilerde 4 yaşından sonra idrar taşı da, sıkça görülen rahatsızların başında gelmektedir. Dişi kediler ise alan belirlemek gibi bir özellik göstermez fakat çiftleşme dönemlerinde, sürekli olarak bağırırlar ve dışarıya kaçmaya çalışırlar. Bağırmaları sizin ve evinizde yaşayanlar için belli bir müddet sonra dayanılmaz hale gelebilecek kadar gürültülüdür.

Kedilerin bakımları

Kediler, sağlıklı bir şekilde bakıldıklarında, insan ömrü ile ortalama 13 yıl yaşamaktadırlar. Yaşamlarının uzun olabilmesi de sizin kedinize karşı olan bakımınıza, sağlığına gösterdiğiniz dikkate ve yediği mamalara göre değişmektedir.

Yavruluk döneminden itibaren kedilere hayatları boyunca belirli dönemlerde aşılar yapılması gerekmektedir. Kedinizin yaşı ve özelliklerine göre veterineriniz yapılacak aşılama dönemlerini belirler. Bu aşıları takip etmek ve zamanında yaptırmak çok önemlidir.

Kedilerin tüy bakımı da sağlıkları açısında önemlidir. Kedinizin tüy uzunluğuna göre, tarak ve fırça bulundurmalısınız. Uzun tüylü kedileri her gün, kısa tüylü kedileri ise haftada en az iki kere taramak ve fırçalamak gerekir.

Kedi3Kedilerin beslenmesi ve mama seçimi

Kediler, damak lezzetleri gelişmiş canlılardır. Ucuz ve sağlıksız mamaları yemez, pahalı ve kaliteli mamaları tercih ederler. Kedinizin sağlığı, yaşamı ve uyumluluğu için tercih ettiğiniz mama önem göstermektedir.Ucuz ve sağlıksız mamalar, kedinizde birden fazla sağlık problemine sebep olmaktadır. Tüylerinin dökülmesi, böbrek ve bağırsak problemleri ve daha ciddi sorunlara neden olur. Ayrıca kedinizi düzenli bir şekilde ve ölçülü beslemek gerekir. Kedinizin yaşına göre günlük yemesi gereken gramajı geçmeden mama verilmelidir. Bilimsel olarak şeker tadını almadıkları söylense de kediler tatlı şeyleri yemeyi severler. Fakat şeker ve şekerli ürünler, kediler de körlüğe kadar birçok sağlık problemine sebep olduğu için şekerli ürünler verilmemelidir.

Kedilerin tuvalet eğitimi ve kedi kumu seçimi

Kedilere tuvalet eğitimi kazandırmak, diğer evcil hayvanlara göre daha kolay bir süreçtir. Kedinizi, kumunun bölgeye birkaç kere götürmek ve alanı öğrenmesini sağlamanız yeterli olacaktır.

Kediniz için doğru kumu seçmelisiniz. Kediler, temizliklerine dikkat eden hayvanlardır. Tuvaletlerini yaptıktan sonra üzerini her zaman kapatırlar. Fakat doğru kum seçimini gerçekleştirmediğiniz takdirde kediniz tuvaletini yapmakta rahat hissetmeyecektir. Ayrıca kuma bağlı olarak, koku problemleri de yaşayabilirsiniz.

Kedinizin tuvaletini rahatça yapabilmesi için sıklıkla kumunu temizlemeniz ve onu rahat hissettirmeniz gerekmektedir. Son olarak kedilerin oldukça duygusal hayvanlar olduğunu bilmelisiniz. Eğer kedi sahiplenme konusunda kendinizden emin değilseniz, kedi sahiplenmemelisiniz.

 

YazarKeyfi | Hayata Dair

100 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. 1 sene önce

    Kedi sahiplenecek kişiler mutlaka okumalı bilgilendirici bir yazı olmuş

  2. Kedi sahiplenecek arkadaşlar mutlaka bu yazıyı okumalıısınız

  3. ben uzun zamandır kedi besliyorum, bilgilendirici bir yazı olmuş

  4. 1 sene önce

    Sokaktaki bir kediyi de sahiplenebiliriz değil mi?

  5. Kız kardeşim kullanıyor, en kısa zamanda kendimede almayı düşünüyorum bu akıllı süpürgelerden

  6. Çok teşekkürler.

  7. Arkadaşlar, kedi sahiplenmek istiyorum nereden sahiplenebilirim?

  8. Kedi sahiplenmek için bu bilgiler yeterli olur muu?

  9. Kedi sahiplenmeden önce herkes okumalı

  10. Kedi sahiplenmeyi düşünüyordum okuduğum iyi oldu. Teşekkürler…

  11. Ben kedi sahiplenecektim bu kedi sahiplenmeden önce öğrenilmesi gerekenleri öğrenmem iyi oldu

  12. Kedi sahiplenmeden önce öğrenilmesi gereken bir çok şeye değinilmiş. Teşekkürler

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.